fredag den 6. august 2010

Mirakuløse Mirabeller

Nu vælter mirabellerne igen ned i min have.

Før jeg fik mit eget mirabelletræ, havde jeg mine yndlingstræer i hegn og krat i omegnen, hvor jeg hvert år samlede flere kilo mirabeller. Et år uden mirabellemarmelade, er nu engang ikke helt rigtigt.

Jeg elsker den syrlige sødme som mirabellerne har, og bruger dem til alt hvad jeg kan finde på. I Frankrig anses de for en delikatesse, bruges i tærter, marmelader, saft, saucer mm. I Danmark er det en nærmest overset frugt, der desværre bare får lov at ligge og falde ned.

Så i dag har jeg kogt mirabellemarmelade:




Til 5 syltøjsglas af den helt plain udgave bruger jeg:

Mirabellemarmelade
1 kg udstenede og halverede mirabeller
400 g sukker
½-1 dl vand
1 ps. Rød Tørslef
2 spk. ekstra sukker

Kog mirabeller med vand og sukker i ca. ½ time og rør godt rundt. Bland geleringsmiddel og sukker og rør det i under kraftig omrøring. Skum og kom på rene glas. Luk straks.


Min favoritanvendelse af marmeladen er i en italiensk pæretærte, men jeg elsker det også som tilbehør til ost eller bare på et stykke nybagt rugbrød.

Italiensk Pæretærte

Dej:
275 g mel
125 g sukker
125 g smør
1-2 æg
vanillekorn af 1 stang vanille
3 spsk. vand
½ tsk. salt

Fyld:
4-5 spsk. mirabellemarmelade
ca. 900 g. skrællede pærer
60 g mørk rørsukker
1 tsk. stødt kanel
evt. 90 g rosiner
evt. flormelis til pynt

Ingredienserne til dejen blandes og stilles køligt i ca 1 time.
Pærerne skæres i skiver.

3/4 af dejen rulles ud og beklæder en tærteform på 25-30 cm. Mirabellemarmeladen smøres på bunden. Pærerne lægges i et smukt mønster ovenpå og drysses med rørsukker, kanel og evt. rosiner.

Resten af dejen rulles ud og skæres til bånd, som lægges i et fint fletmøsnter ovenpå.

Bages i forvarmet ovn i ca. 35 min ved 200 grader, til den er flot fylden ovenpå.

Serveres lun med en god økologsik creme fraiche til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar